Wie bepaalt jouw muzieksmaak, jij of Spotify?


De komst van streamingdiensten heeft onze manier van muziek luisteren beïnvloedt. Misschien luisterde jij vroeger veel naar rock en is dat sinds je Spotify hebt totaal omgeslagen naar dance? In dit college vertelt Hannes Datta (Tilburg University) hoe we dat kunnen verklaren en hoe Spotify de muziekindustrie heeft veranderd.

Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ►
Podcast op iTunes ►
Onze website! ►
Instagram ►
Twitter ►
Facebook ►

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
Facebook Group Machine

18 thoughts on “Wie bepaalt jouw muzieksmaak, jij of Spotify?”

  1. Ik mis toch een beetje de vergelijking met hoe dit vroeger ging. Wat dachten we van de Free Record Shop, Music Store etc, waar alle 'populaire' artiesten sowieso een speciaal schap hadden of dik op de plank werden gepromoot? Hoe divers waren de TV muziekzenders? En hoe divers is de radio nu nogsteeds? Naar mijn mening is de diversiteit en daarmee juist de macht van een aantal grote spelers beperkt waardoor het kleurenpalet van artiesten die op spotify en andere diensten een kans krijgen een stuk gegroeid. M.a.w. Hoe eigen was je 'muzieksmaak' eigenlijk in het pre-streaming tijdperk?

  2. Ik ben best sceptisch over digitale platforms. Maar Spotify is voor mij wel een verrijking. Ik word ongetwijfeld gestuurd door een algoritme, maar het brengt me meer diversiteit dan m'n eigen creativiteit qua muziek keuze. En m'n favoriete artiesten draai ik nog steeds grijs, net als op CD.

  3. Ik vraag me af hoeveel Taylor Swift betaald om iedere week weer in mijn release radar om te duiken, ondanks dat ik aangeef dat ik haar niet leuk vind… en al die remixes en live versies van muziek die ik draai hoeft ook niet… waardeloos algoritme.

  4. Hoe zit het dan als je naar de radio luistert, dan bepaald de D.J. jouw luistergedrag en als je deze dj mag, neem je zelf wel de muziek keuze over. Maar het is een goed verhaal en ik denk wel dat deze streaming diensten ons luistergedrag kunnen beïnvloeden, net zoals de Radio DJ, de muziek in het café, muziek smaak van je kennissen want je wil niet uit de boot vallen, je wil ergens bij horen.
    Kleine tip probeer iets meer stil te staan.

  5. Zal vast voor vele gelden maar ik bepaal toch echt alles zelf. Ik vind het trouwens slecht om het woord muzieksmaak te gebruiken. Want ook al vind ik nieuwe muziek. Ik blijf altijd mijn voorkeur houden naar bepaalde genres. Daar veranderd Spotify totaal niks aan. Discover weekly en dat soort troep gebruik ik zoiezo niet.

  6. Het principe van mensen beïnvloeden voor bepaalde muziek en of nummers is niets nieuws. In mijn jeugd, ben nu 64 jaar, gebeurde dat middels tv/radio. Je had toen bv. de Top 40 en meer van die hitlijsten. bepaalde groepen/artiesten werden vaker gedraaid dan anderen. Hoe vaker hoe hoger deze uiteindelijk terecht kwamen in de hitlijsten en die platen werden dus ook beter verkocht. Hier zaten de zgn. Pluggers achter van de diverse platenmaatschappijen, die deals sloten met de omroepmaatschappijen/dj s. Dus eigenlijk niets nieuws onder de zon, het idee/principe is eigenlijk hetzelfde.

Comments are closed.